Friday, October 19, 2012

Tutorial : DIY Studded Loafers



Holla fashion lovers! I wanna show you guys about this fabulous shoes inspired by Topshop. Have you guys seen it before? You can buy it from Topshop but its gonna cost you about RM100++. Kalau kedai lain pun ada jual kot, but for my size, its a NAHHHHH. So i decided to do it by myself. Saya lebih prefer beli kasut kosong sendiri yang murah dan buat sendiri sebab kadang2 untuk size panjang ni payah. Baik buat sendiri dan lebih selesa ikut size kaki kita.

Im gonna show to you guys step by step for making this lovely shoes. First, you need these items as follows :


  • Plain Black Shoes, RM15 (Bought at Sg. Wang)
  • Studs, RM14.50 (100 pcs in 1 packet. Bought at BB Plaza) 
  • Gunting
  • Tape pengukur
  • Pencil Colour *HAHA

Lopek abis


Becareful
Steps

1. You have to measure the shoe. Ukur mana yang patut. Untuk letak studs yang berkenaan kasut. Atleast tersusun la. Takde lah senget-benget bagai kan. Sebab kalau dah letak studs tu kat kasut, memang payah nak patah balik. 


2. Kalau dah decide nak susun macam mana. Dah lepas ukur tu siap2 tanda lah nak macam mana. Terpulang ikut kreativiti masing-masing. Nak rapat ke, jauh ke, berterabur ke.Kalau saya, saya prefer tersusun lah. Nampak lah kemas sikit

Guna kapur ke ape pun boleh. Asal nampak
3. Dah siap tanda, dah boleh masukkan studs tu kat kasut. Becareful, tajam sikit benda alah tu. Dan harap memerlukan kesabaran la. Macam kasut ni panjang then aku buat position rapat2, so memerlukan banyak studs. Kalau kasut size kecik dapat la dalam 70 pcs ke kan. Macam kasut aku kena guna 100 tepat.


Lihatlah kesan tanda :D
 4. Sooooo, i cut away the strip flaps on the site so it looks more like loafers. Kalau korang semua dapat loafer betul pun takpe. Lagi senang tak payah gunting2. Tapi tak tahu lah loafers kat luar sana berapa. Macam Cotton On pun dah berapa kan. 

Cut the 'euuwwness'

Tadaaaa, dah siap! Amacam hasilnya? Sehari pun boleh habis. Dapat mengisi masa terluang tau. Seronok jugak buat benda ni. Im so proud of myself. Yeayyyy *clap hands* Memang sesuai untuk orang yang takde keje cam aku ni. Kahkahkah. 

Lagipun first time ni buat projek DIY sendiri. Aku dah lama dah beli barang2 ni sebenarnya. Cuma tak berkesempatan nak buat lagi. So bila dah cuti ni, aku buat lah. Da total untuk semua kasut ni Rm29.50. Ok lah tu kan? Selesa dengan kaki, muat dengan kaki sendiri. Tak payah runsing nak mencari kat mana.






Oh this is mine!
Wanna place an order? HAHA
Ok, kang terfikir pulak nak pakai dengan apa kan. Ok, ape2 baju pun boleh. Asalkan selesa. Lagi best beli pakai dengan skinny jeans ke. Pape baju pun masuk sebenarnya. Skirt, blouse, short pants, tshirt and can wear with baju kurung also maa. So its not that bad. Haha

Here some suggestions :

This is my suggestion. Hehe


Kalau ada pape pertanyaan, just drop your thoughts in my comment box. Jangan lupa letak link sekali. Senang nak cari. Hehe. Harap kalau nak mencuba mempunyai kesabaran yang tinggi, berhati2, teliti dan fokus. Selamat mencuba korang! :)


Thanks for reading. Have a nice day :)

11 comments:

Arfahani Arsad said...

super cool!! nk try lah tp xtaulah egypt ad x studded tu..haha

Shazana Samaluddin said...

Haha tulah. kirim jela org malaysia :)

Bulbul Marcello said...

creative lah nana. buatkan untuk aku, saiz 7. hehe

Shazana Samaluddin said...

kalau kau sanggup bayar lebih aku ok je. hahaha

Atyn Roslan said...

Awesome! Geram pun ada. Hahaha!

Shazana Samaluddin said...

geram ke noks. awwww

chris said...

heyyy, :) can i know which shop did u get the studs? i know its from BB plaza but which floor ? :( thanks! <3

nurfarafaisal said...

Yup which floor yea? And byk design studs tak kat shop yg u beli ni?

shiffa said...

hai,bole tahu x which floor kt bb plaza awk beli studded nieyh?

gerobok ibu said...

As salam..dear..can i knoe which floor n nme kdai u beli stud kt bb plaza tu..dh lme i cari stud!hope ngt u can share.tq!tq!

shazwani shuhami said...

Hi Shazana.


A valid question here; Please oh please tell me PRECISELY where did you buy these aaaaaamazing stuff? I've been looking for it like forever!

BB Plaza, floor mana kedai mana? *Desperate mode :/