Friday, January 15, 2010

Bila la nak hujung bulan?

Aduh. Tolong la. Bila la nak hujung bulan doh. Entri panjang. Tapi siape yang bersabar akan terus membacanya. HAHA. Serius aku nak berhenti kerja kat situ. Aku dah tak tahan ar dengan manager aku. Makin diam, makin suka pulak die pijak kepala aku. Aku rimas doh dengan die. Sampai buat aku jadi blank tak tau nak buat kerja ape. Masuk kitchen je, membebel2. Terus aku tak boleh buat kerja. Aku dah la tak boleh buat kerja kalau orang memekak2, menjerit2, marah2. Memang aku tak suka la. Cakap elok2 la. Die ingat aku takde telinga ke nak dengar. Die ingat aku pekak sangat ke. Aku belum pekak la weyh.

Camni cerita die. Kang bila cerita ni aku rase nak tikam orang je. Jangan men gila. Hari2 aku pegang pisau okayh. Dah jadi alat permainan aku dah. HAHA. Haritu aku potong timun, then die bising2. Kalau aku bukan orang yang penyabar, confirm die kene tikam. Serius aku cakap. Melencong lak aku ni. Haha. Pagi tadi aku masuk pagi. Minggu ni aku masuk pagi. Aku datang kul 9.50. Sepatutnya kena datang 9.30. Then manager aku bising2. Babi lah kau. Kau ingat aku naik kereta kenari bodoh macam kau ke. Aku naik bus la. Kau ingat bus tu setiap minit muncul ke. Fikirla. Aku diam jelah. Aku tau salah aku kan.

Then kena masak macam2. Aku dah la tak tau buat. Sorang pon tak ajar aku. Then die nak marah2 aku. Kepala buto die. Die boleh sound aku ape, " akak dah cakap haritu kan. Nana saje je kan sebenarnye tak nak ingat " Ewah2, kepala buto kau. Kau dah la suruh hafal macam2. Aku mase sekolah pon takde nak hafal gila2 camni kot. Menu bukan 1 je. Berpuluh2. Setakat ingat je mane boleh. Kau tunjuk la camne nak masak. Baru la aku tau nak buat bangang. Aku baru lagi masuk kitchen. Bagi la aku peluang. Aku nak belajar, kau dah nak sound aku macam2.

Tadi pagi aku sorang2 la. Aidil mc. Abang Tobek datang pukul 1.30. Memang aku sorang yang kena handle kitchen. Then ramai pulak orang datang makan. Tak gila aku dibuatnye. Dengan ade manager aku kat kitchen. Rimas kot. Tak boleh fokus. Die sound aku lembap la, ape la. Babi lah kau segala babi. Kau dah tau aku lembap, kau letak aku kat tempat yang aku tak mahir buat ape bangang. Aku pon tak nak la kerja kat kitchen tu. Macam kuli batak. Bibik pon takde kerja camtu. Aku pulak mendoakan, bila la abang Tobek ni nak datang. Abang tu ade, manager tu tak berani nak marah kiteorang kot.

Yang paling buat aku bengang tadi, mase kena goreng kids burger. Time tu ade sorang kakak ni tolong kt dapur untuk buat burger tu. Aku amik la burger tu dalam freezer. Then aku bagi kat kakak tu. Kakak tu sendiri kate, " Nana, msuk kan kt fryer belah kanan " Aku masuk lah. Pastu manager masuk kitchen tibe2. Then die mengamuk. ' Ey!! Asal tak defrost dulu! Sape yang suruh goreng terus! " Aku macam blur la. Aku mane tau pape. Aku ikut je cakap kakak tu. Then kakak tu boleh ckp ' Entah. Die la. " Bla bla bla sambil jari tunjuk aku. Pukimak betul. Free2 aku kena tuduh sial. Dan free2 aku kena sound kat situ jugak. Babi betul. Kakak tu takut dengan manager tu. Patutla salahkan aku.

Aku yang tengah cuci pinggan tu, dah bergenang dah air mate aku. Babi betul. Aku da lame da tak nanges2 ni. Aku letak pinggan tu, bukak apron, aku blah dari situ. Aku bengang gila kot. Keluar dari situ, meleleh air mate aku. Aku nanges bukan sebab sedih ke ape. Sebab bengang gila. Dah lame pendam ni. Nak marah & melawan balik tak dapat2 sampai sekarang. Ikutkan hati aku, memang aku nak melawan balik kot. Kang kate budak2 baru kurang ajar pulak kan. Aku fikir aku hormat die je. Manager aku semua. Lagi tua dari aku. Tapi sabar ade had aku. Jangan sampai aku hilang hormat dengan die. Harap maaf la kalau aku dah kurang ajar. Memang tak dapat dihalang la.

Lame jugak la aku keluar. Lepas tu aku masuk balik. Aku masuk kitchen, then die bising " Gi mane Nana. Tak bagi tau ape2 pon nak pergi mane. Nanges kt mane tadi? ". Bangsat. Sempat nak perli aku. Celaka betul. Siape ntah yang baagitau aku nanges. Nak perli2 aku lagi. Abang tobek dah ade mase tu. Aku macam lega gila la. Memang penyelamat aku kot. Then aku cerita ar kat Abang Tobek. Abang tu cakap die memang camtu. Tu la sebenar punce kenape ramai benti kerja kat situ. Abang tu cakap la, cari die tu bagi orang pressure sampai tak boleh buat kerja. Care die tegur nak menengking2 macam orang sakit tetek je manager aku tu. Tobek pon cakap, care die tegur tu salah ape semua. Aku agak perasan la. Manager aku tu tak pernah marah abang tobek. Tobek cakap die takut dengan Tobek. HAHA.

Memang betul kot. Tu yang aku suka bila tobek ade. Terasa selamat. Tobek ade die tak marah2 kiteorang kot. Misal kate kalau aku dengan Aidil je kat kitchen, kiteorang memang kene marah kot. Aku tak kesah kot kerja situ. Penat ke, susah ke ape. Tapi tolong ar jangan ade manager babi tu. Sumpah rimas. Then nak tegur ke, nak marah ke, aku tak kesah. Tapi dengna care elok la. Bukan menyakitkan hati bangang. Memang hujung bulan ni confirm aku berhenti. Dapat gaji aku blah. Aku dah tak tahan kot. Naik menyampah. Esok lusa aku kerja, kalau die nak sound aku lagi, memang aku terpakse kurang ajar la. Lagi kite diam, seronok la die marah2. Buto lah. Benci manager aku sampai mati.

Current Mood : Gi mampus cepat lah.


Thanks for reading. Have a nice day :)

12 comments:

dhanial yahaya said...

kesian kau nyah , mak doa manager tuh cepat mampuih , lepastu tal pyh nak sound2 kau dah :)

Cik Pieka said...

duhh kecian j ouh. mcm3 dy tego. nati da dpt gaji trus benti then blah. jgn lupe ludah sked. . hahaha

Qyn said...

Mmg manager mcm tu lah I rse. Sbb kwn I pn kje mcm you and mmg sllau knemaki hamun cmtu wlupn bkn slh dorg. Tunjuk lagak lah tu. Benti jea nana. Bt maki dye dlu sblom nk benti tu HAHA

my[s]ara said...

kesimpulannya : bek ko berhenti keje jer

Aku ian said...

bhenti suda..wat kje pn da cm nnt..org kt dunia mcm2...
so sbar la keyh..

Shazana Samaluddin said...

to dhanial : aku kalau boleh nk bunuh die weyh. haha

Shazana Samaluddin said...

to pieka : memang i akan ludah secret recipe tu. haha

Shazana Samaluddin said...

to qyn : HAHA. akan ku maki die nnt.
tak tahan. haha

Shazana Samaluddin said...

to mai : aku akan benti :)

Shazana Samaluddin said...

to ian : org camtu sakit tetek. haha

bOBo said...

biasala keje kitchen...:D
kene tough~

SENORITA ZATY said...

pesal ngan manager tue ? sabaa jela ,