Thursday, December 17, 2009

Pengalaman Di Kampung

Disobabkan den baru balik dari Pilah, den nak cakap nogori lah kojap ni. Buek iklan nogori sombilan. Haha. Den takdo la pandai sangat cakap nogori. Den ikut cakap nenek ngan omak den. Abang den. Uih, seronok bonar balik Pilah. Tonang hidup tak macam kat KL. Bangun pagi den toraso nyaman yo. Makanan pn sodap2. Gulai masak lomak cili api, gulai nangko. Huu, bile makan sampai podih la bontut ekau ngan hingus meleleh2. Punyo la podeh sampai ekau tak dapek nafeh. Podeh tapi sodap tak terkato lah. Tak tau lah nk cito camano. Raso sendiri baru tau kick ke tak kick. Haha. Dah2, ponek cakap nogori ni. Kang ado yang tak paham nnt. Kang ponek lak den nk torangkan satu2.

Okayh, Selasa haritu aku balik kampung. Buat ape? lagi mau tanye. Aku balik sebab nak belajar driving ngan abang aku. Bukan amik lesen ke ape eh. Pembetulan. Haha. Belajar saje2 untuk basic saje. Hehe. So pagi2 lagi aku dah bangun. Wooo. Kul 9 camtu aku da sampai KTM Serdang. Beli tiket macam biase. Tapi kali ni lain sket la. Selalu beli tiket ke KL Sentral. Ni ke Seremban pulak. Haha. Aku macam bingung la, tgk kat screen tu, train gi Kajang sahaja. Pastu next train gi Seremban. Adoi, camne ni. Haha. Aku gi tanye orang. Bla bla bla die cakap. Last2 bile train gi Seremban sampai, orang tu ajak aku naik. Betul la agaknye. 1st time ni menghala ke Seremban sorang2. Aku kan cam penakut sket gerak sorang2. Tapi beranikan diri la. Haha

Bukti aku survive sorang. HAHASatu jam lepas tu, aku sampai. Mak ai ramai jugak orang owh. Aku pon tunggu la kedatangan abang aku. Die yg jemput aku. Tunggu punye tunggu, sampai la jugak dengan membawa kereta Mr. Bean pakcik aku. Terase pendek lak masuk dalam kereta tu. Haha. Then gerak lah gi rumah nenek aku. Nak dekat2 sampai tu, praaaaapppp! Ape kebende ntah bunyi. Rupe2 nyer tayar pancit. Tayar dah botak. Haha. Nak balik kampung, macam2 halangan. Tak lame lepas tu, mekanik serba boleh, abang aku la yg tukar tayar ape semua. Pastu gerak.

Den minum ribena teraso mudo. HahaTongah2 jalan. Keto pancit Yeah, teruskan usaha! HAHA Tengah hari dah sampai rumah nenek aku. Awal lagi rupanye. Rase macam nk tidur je petang tu. Ngantok la. Tido lambat. Haha. Dalam kul 4 lebih, abang aku ajar bawak kereta. Abang aku duduk sebelah aku. Bawak kereta atok aku. Kereta Saga lame. Wow, berat memang berat. Haha. Abang aku ajar lah basic2 bawak kereta. Gerak ke depan, reverse ape semua. Mula2 memang ba alif ba ya. Bikin gaduh gila. Kereta tu manual. Aku rimas gila bile nak tekan2 clutch bodoh tu. Kang enjin asik mati. Babi betul. Mengamuk2 aku. Ade la jugak rase nak give up tu. Puki ayam betul. Haha. Argh penat, try esok je. Menyusahkan hidup aku. Haha

Esok pagi pulak, hari Rabu la. Belajar bawak kereta. Perubahan still the same. Cam pantek. Enjin asik mati je. Ulang banyak kali, mati jugak. Adoi ai, bile la nk improve. Aku belajar driving kat halaman rumah nenek aku. Semua rumput. Luas kan. So belajar kat situ dulu la. Tak kan nk terus on the road. Memang semua accident la. Haha. Petang tu gi halaman rumah makcik aku pulak. Besar la jugak tapi ni berjalan tar la. Practice masuk gear. Bile nak lalu bumper ape semua. Enjin da kurang mati la. Kadang2 macam terdrift sket. Ade bakat ni. Haha. Wa rasekan, pada mase tu, wa semakin improve. Semakin confident. Poyo jap. hahahahahah. Ulang la banyak kali sampai enjin tak mati. Kalau test betul kan, enjin mati kan failed. Tu yg bahaye tu. Hahaha.

Batak tak pernah bawak kereta. Haha

Hari ketiga kat kampung. Iaitu harini. Belajar driving lagi pagi ni. Dengan banggenye sy mengatekan bahawa, sy boleh bawak sorang2 tanpe abang di sisi & tanpe enjin mati. HAHAHA. Da besar dah aku. Boleh bawak kereta sendiri ape semua. Gelabah jap. Haha. Boleh reverse, boleh jalan, boleh tukar gear, semua aku boleh buat. Owh yeah. Then abang aku nk bawak gi kat on the road yg sebenar. Mule2 gi kat satu parking lot ni. Besar la tapi tempat parking die macam mencuram sket. Kereta pon byk lalu lalang kot. Abang aku suruh bawak kat situ. Belajar naik bukit ape semua. Enjin mati, tapi lame2 dah boleh naik bukit. Sy berjaye. Haha. Takde la bukit tinggi, tapi jalan tu cam curam. Ajar nak masuk simpang camne. Aku ni kadang2 tak tgk cermin. Bahaye doh. Haha. Aku asik tgk gear, tgk meter. Hahaha. Takde motif betul. Haha.

Minyak pon dah nak abis. Nak balik rumah nenek aku balik. Abang aku suruh drive bawak balik. I was like, WTF WTF WTF WTF. HAHA. Takut gila kot. Aku cuba la bawak. Peh, kereta laju2, banyak kereta. Babi gila. Kang accident sape susah. Aku bawak la slow2. Part nak lintas simpang tu aku paling takut. Bukan ape, kereta laju gila babi kot. Cam cibai. Aku macam menggelupur jugak ar. Last2 lepas jugak. Nasib enjin tak mati. Jalan punye jalan, melalui kereta2, motor2, simpang2, sampai jugak la kat rumah nenek aku. Haha. Fuh selamat. Nyawa aku panjang lagi. Haha.

Fasten ur seat belt please. Haha. Otw KTM Seremban

Aku terfikir2 bila nak amik lesen. Rase nye aku dah balik ni, abang aku dah cakap kat ayah aku, suruh amik lesen terus. So petang tadi, aku balik. Abang aku hantar sampai KTM Seremban. Owh yeah! Haha. Beli tiket ape semua. SEKALI lagi aku bingung nak naik train yang mane. Aku terfikir2, Seremban last station, tapi ade dua train. Satu belah kiri, satu lagi belah kanan. Aku tak tau nak naik yang mane satu dah. Haha. Terpakse tanye orang lagi. Nasib baik la betul. Mase benti kat KTM Kajang, aku nampak la muke budak ni, macam familiar je. Haha. Rupenye Wafeng ngan Atin. Salah train ke nok? HAHA. Tibe2 boleh terserempak. Balik tu, ayah aku amik. Dan balik sy ke rumah yg tercinta. Haha. Pengalaman ini tidak dapat sy lupakan.

Current Mood : Seronok travel sorang :)


Thanks for reading. Have a nice day :)

8 comments:

Cik Pieka said...

walawey, bes sey dy kt kampong. minah ow minah koba ngori yo. pndai ekau minah . blaja dr mano . haha. btw, tahniah anda lulus bwk kete sorg2. haha

Shazana Samaluddin said...

to pieka : kito satu nogori pieka. den ingat nk singgah jumpo ekau. haha

my[s]ara said...

wah, sedap ngat die leh doh bwk keta. eden ni hah duk terkial2 ag nak bwk keta.. haha.. terkena virus org nogori. wakaka

Shazana Samaluddin said...

to mai : haha. nak den ajar kan ko?
den boleh ajar ekau. tapi den tak jamin la nyawo ekau pnjang lai ke tak. haha. den bawak keto cm samseng sket. ado drift sket2. hahaha

cik syazni said...

drive itu sgt best mase awal2, tp macam akak dah 6thun ade lesen, dah maleh dah nk drive...kui kui..

GoodLuck, u can do it :)

Shazana Samaluddin said...

to syazni : haha. mmg la. mule2 je best. nnt dah malas bwk

Shahrul Azry said...

eleh..

Shazana Samaluddin said...

to shahrul : tak puas hati la tu