Friday, October 30, 2009

Apakah Backstabber?

Backstabber? Ape itu backstabber? Satu perkataan yang sangat kontroversi. Backstabber itu tikam dari belakang. Umpama musuh dalam selimut. Perbuatan ini sangat kejam. Ye, seperti membunuh. Membunuh senyap2. Pengecut! Backstabber adalah manusia paling pengecut. Manusia yang tak berani berhadapan dengan tingkah laku yang dilakukan. Sebalik nya, mahu lari dari kesalahan. Lari menyelamatkan diri dari semua masalah yang telah ditimbulkan oleh backstabber itu. Takut kah nak berhadapan? Kalau betul tak buat, kenape mahu menjauhkan diri? Melarikan diri ? Haha.

Jika ade golongan backstabber di sekeliling anda, tolong jauhkan diri kerana mereka bukan boleh dipercayai. Ye, depan kita memang baik. Punya la baik macam malaikat, belakang kite siape tau? Mungkin manusia bertopengkan iblis. Manusia yang tak de otak untuk berfikir terhadap perkara yang telah dilakukan. Mungkin manusia tersebut puas hati kot dengan menjadi backstabber. Aku tertanya2, ape yang yang mereka dapat dengan menjadi backstabber? Dapat ape? Kepuasan kah? Duit kah? Keseronokan kah? Ataupun mahu menutupi kesalahan sendiri ?

Backstabber ni boleh muncul dari macam2 golongan. Daripada family, rakan sekolah, teman hidup anda, ataupon RAKAN anda sendiri. Pernah mengalami situasi RAKAN tikam belakang anda? Pernah? Apa rasa anda? Ikutkan hati & naluri seorang remaja ini yg masih berdarah panas, akan ku bunuh orang tersebut dengan tangan & kudrat aku sendiri. Hanya fikirkan, kawan. Kawan. Kawan. Haha. Kawan kah? Perkataan yang sangat kelakar bila aku dengar. Bahaya jika kita terlalu percayakan kawan yang kita tak tahu tentang niat yang sebenarnya. Niat menjadi backstabber terbilang.

Tahniah menjadi backstabber terbilang KAWAN. Big clap for you. Bangun semua! Ucapkan tahniah kepada makhluk tersebut. Haha. Kenapa mesti main kutuk belakang2? Kenapa tak main depan2? Kenapa tak face to face? Kenapa? Takut? Takut nak cakap? Pengecut. Permainan ini akan menjadi lebih seronok jika kau berhadapan & cakap dari kau kutuk2 kat belakang. Kenapa mesti mention name aku ? Kenapa mesti mention name kawan2 kau sendiri? Siap boleh kutuk lagi dengan orang2 yang baru dikenali. Baru berape hari. Sementah telur yang belum masak. Ape yang kau kejar sebenarnye? Ape yang kau mahu sebenarnye? Sampai sanggup buat orang sekeliling kau kecewa dengan kau?

Macam2 kau cakap eyh. Aku cube nak merendahkan kau? Cuba memperkotak katik kan kebolehan kau belajar? Merendahkan kawan2 kau? Ish2. Khabar ape yang kau dengar ni? Channel mane yang buat kau berfikir sebegitu? Jangan menjadi channel keling dengan menceritakan cerita tak de bukti, cerita putar belit kat orang lain. Sejak bile aku cuba nak rendahkan kau? Kate2 yang merendahkan kau tak pernah pon keluar dari mulut aku. Sebaliknya kau yang cuba merendah2kan aku dan kawan2 lain kat orang yang baru dikenali. Bukan kah begitu? Ternyata naluri aku sebelum ni benar dan sahih. Aku cuba menafikan naluri aku. Tapi memang betul semua ni akan terjadi.

Ape2 saje kau nak mengumpat & kutuk, kenape mesti mention name aku? Kenape eyh? Jeleskah? Tak puas hati ngan aku ke? Tak puas hati dengan ape yang aku ade? Camtu? Bukan perasan. Tapi sudah jelas kau sebegitu. Jiwa tak puas hati kau sudah tertera. Sampai nak battle2 sape lagi hot? Ape motif bai? Kami tak hot pon. Tapi kenape sampai buat kau fikir nak battle2 sape lagi hot. Jangan camtu nok. Tak sangka mak. Jangan menjadi culture shock. Kesian aku tgk manusia yang culture shock ni. Sanggup buat ape saje, sanggup berani mati demi mengejar apa yang diinginkankan. Aku nak tgk berape lame kau boleh tahan dengan kawan2 kau yang sedang mengubah kau. Berubah jadi baik kah? Berubah jadi jahat kah? Dalam setandan pisang, tak semua nya elok. Sbb kadang2, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Aku nak tgk sampai mane kemajuan kau. Jangan sampai kau nak kejar semua tu, harga diri anda melayang.


Kau lah manusia yang paling tak pernah bersyukur dengan ape yang dah ade. Kawan kau tolong coverline untuk tak kantoidari cikgu, die byk tolong kau. Kau tak pernah pon berterima kasih dengan die. Kau tau menghilangkan diri saje. Kami tak cakap kami baik. Nakal2 kami pon kami boleh fikir. Tapi sekurang2 nye kami pandai jage diri. Hampa hati aku yang mnegharapkan kau menjadi kawan susah senang aku. Tapi tanggapan aku salah. Banyak perkara yang aku anggap baik tentang kau, semua salah. Pernah jugak aku rase menyesal tegur kau dulu bila memikirkan ape yang kau dah buat. Kau dah besar. Kau boleh fikir sendiri mane satu yang boleh dibuat kawan ataupon tak. Kami tak halang dengan siapa kau berkawan. Tapi selagi kami boleh nasihat, kami nasihat. Jangan cakap kami tak amik tahu pasal kau sebab kau je tak pernah sedar kami care pasal kau.

Kami diam tak menandakan kami mengalah. Kami diam tak bermakne kami takut. Niat kami tak nak bergaduh pon. Tapi siape yang mintak semua ni? Siape yang cari gaduh? Siape yang mulakan dulu? Makin kami diam, makin melampau pula anda. Jangan sampai buat aku marah. Jangan cabar kesabaran aku. Sebab ape yang kau buat, jangan ingat aku tak tau. Ape perbuatan kau sebelum2 ni, jangan ingat aku tak tau. Sebab aku fikir kawan la aku simpan rahsie2 kau. Jangan cabar aku. Aku boleh buat orang yang sayang kau jadi benci kau. Sebelum kau bertindak nak buat org luar benci dengan kami, kami juga boleh bertindak bende yang same.
Current Mood : Kekal dengan konsep sedar diri


Thanks for reading. Have a nice day :)

12 comments:

ketot said...

Entri nie aje panjang,entri sblum nie biasa.i sama dgn you,Benci dgn backstabber.Dorang rasa diri dorg ckup bagus,that why lah :) I sokong you beb! lama ta borak,you sombong skunk! ahahah

billa bilot said...

yeah. semoga backstabber tu bahagia eh skrg. sbb kemudian hari dia sndiri akn merana. yeeeeeaaaayyy! :D

Shazana Samaluddin said...

to ketot : Haha. panjang sebab special nok. haha. yes. if they're think they're good enough, just go to hell la. haha

Shazana Samaluddin said...

to bilot : haha. dah bahagia pon tanpa 'kami'. akan ku tunggu hari die merane. hahahahahahahaha

Lisa Madu said...

i pun kene gak mcm u !haishh.. sakit aty nih

Shazana Samaluddin said...

to lisa : backstabber ini patut pupus sejak azali lagi.

Lionel Azry said...

ini buat karangan ape?

Shazana Samaluddin said...

to lionel : da besar kan. tak kan tak reti bace :)

dhanial said...

awww , mak suka entry kaw yg ney nokk . bodoh kan mereka itu , haihh . perangai mcm SETAN ! :p

Shazana Samaluddin said...

to nyah : haha. yeah. mereka sgt bodoh. kecik2 tak mau mampus. haha

Lionel Azry said...

eh umur baru 15 oke!

Cik Rara said...

backstabber?? dowg tuh sume pngecut je..xbrni ckp dpn kn..tu dowg sgup wt cmtuhh.. :D