Sunday, June 21, 2009

Mamak, Pak Guard, Pasar Malam & Kulit Durian

Insiden2 di bawah ini tidak patut di contohi oleh semua pihak ( buat2 gempak ) Hahaha. Kesemua insiden2 ini berlaku pada hari Jumaat, Sabtu & Ahad. Pengalaman2 ini boleh dijadikan iktibar kepada semua pihak. ( nada serius ) Hahahahaha :)

Situasi 1 ( Mamak) Jumaat haritu mak aku tak masak sebab ayah aku takde. Outstation. Fine lah. So malam tu gi makan kat kedai mamak terbilang di Balakong ni. Kat Mamak ABC. Haha. Tak sangke la waktu malam ade ramai ' member lame ' ( Nepal, Myanmar, Vietnam, Bangla ) macam lancau. Hari2 jumpe, sampai da muak. Muak dengan bau mereka. Haha. Okayh2, pastu cari tempat duduk. Jauh dari anasir2 ( bau ) yang tak sepatutnya. Aku pon order la. Mee goreng dengan ice blended chocolate. Da lame tunggu. Sampai la makanan aku order tadi. Aku minum la ice blended tu. Minum punye minum, apehal rase nescafe ni. Deria rase da rosak ke ape kan. Babi punye mamak. Lain aku order, lain aku dapat. Aku panggil la mamak tu.

Aku : Ini air ape huh? ( penuh keraguan )
Mamak : Ice blended chocolate adik
Aku : Ini bukan chocolate, ni Nescafe. Sy mintak chocolate tadi. (tegas )
Mamak : Kejap, sy pergi tnye itu org buat air

Setelah 2 minit, die datang balik...........

Mamak : Betul la itu chocolate ( muke berkerut )
Aku : Ini nescafe la anei. Adoi. Mau rasa ka? Dah takpelah! ( Dalam hati rase nak bantai je mamak tu )

Bodoh la mamak ni. Aku tau la rase nye camne. Aku selalu order air tuh. Colour air tu pon lain. Macam nescafe. Aku malas ar nak gaduh ngan mamak tu. Jatuh reputasi nanti. Haha. Aku terpakse minum la. Tak kan nak tukar lain. Yang air tu die da caj. Actually aku tak boleh minum nescafe. Nanti aku tak boleh tidur. Last2 malam tuh, lansung aku tak boleh tidur. Mate terbeliak je. Ibarat kelawar kena sembelit. Ish3.

Moral of the story : Jangan gaduh dgn orang. Haha
Situasi 2 ( Pak Guard )
Insiden ini berlaku pada hari Sabtu. Semase dalam perjalanan nak gi 7eleven jumpe Cma. Nak gi pasar malam.
Tengah2 jalan tuh, aku betul kan la rambut depan aku tuh. Rambut depan aku da macam penyanyi Screamo da. Haha. Then tibe2 terdengar satu suare. Suare yang dikenali & kerap didengar lepas aku balik sekolah......

P.Guard : Dei adik, tak payah la betulkan itu rambut. Tutup muka. Tak nampak muka
Aku : Terdiam ( Sambil toleh sape manusia yang berani bersuara itu )
P.Guard : Awak banyak cantik. Name awak sape?
Aku : ( Diam sahaje kerana nak cepat )
P. Guard : Awak. Name awak sape? Saya mahu kawan dengan awak.

Aku cepat2 la naik tangge kecik tuh, tibe2 kaki aku terpelecok sket. Nasib tak jatuh. Haha

P.Guard : Adoi adik. Nasib baik tak jatuh. Nanti itu kaki masuk dlm longkang. HAHA ( sambil gelak gila )
Aku : ( Aku senyum, cepat2 blah )
P. Guard : Awak! Name Sape?

Then aku jalan. Buat bodoh. Haha. Penat layan pak guard tuh. Adoi. Asal balik skola je, jumpe die. Tnye soalan yg same. Kepada sesiapa yang terserempak dgn pak guard ini, jgn layan. Haha

Moral of the story : Jangan layan orang yang tak dikenali & berhati2 semase berjalan


Situasi 3 ( pasar malam )
Berlaku selepas insiden Pak Guard. Aku gi pasar malam dengan Cma. Dengan niat untuk mencari barang. Warh. Ramainye ' member lame ' yang bawak ayam & itik hidup sambil kepale terkeluar dari plastik. ( Ngeri gila ) Haha. Then aku ngan Cma singgah kat satu gerai bundle ni. Byk jeans lusuh. Baru nak usha2, ade satu ' abe kelate ' ni mengacau Cma.

( Edisi Kelantan )
Abe : Silo2 pilih bare. Gapo malu2 ney? Gi cari kat blake tuh. Banyok lagih
Cma : Ape kejadahnye malu2.
Abe : Jadah apo nyo?
Cma : Tak, sejadah.
Abe : Baguh la awok. Ingat semaye
Cma : Tu lah, kite kena ingat mati
Abe : Tulah. Sayo pon gitu. Namo sapo?

( Edisi Melayu betul )
Abe : Sila2 pilih barang. Nape malu2 ni? Gi cari kat belakang tu. Banyak lagi
Cma : Ape kejadahnye malu2.
Abe : Jadah ape nye?
Cma : Tak, sejadah.
Abe : Bagus la awak. Ingat sembahyang
Cma : Tu lah, kite kena ingat mati
Abe : tulah. Saye pon same. Name sape?

Kami pon terus blah. Cma ayat kate nak bli jagung dulu. Aku pon da tak tahan gelak kat situ. Hahahaha. Then kiteorang igt nak dtg balik tempat tadi. Nak tgk balik. Then Cma kate ' kang abang tu kate, minah ni suko aku ko? Yela, dtg balik kt situ ' Hahahaha. Betul jugak kan.

Moral of the story : Kalau nak saving & cari jeans betul2 lusuh, gi bundle. Hahaha


Situasi 4 ( Kulit Durian )
Insiden ini berlaku hari ini. Hari Ahad. Adoi ai. Sangat malang. Asik accident je. Bapak aku baru balik dari outstation. Bawak balik byk durian. Mak aku la tukang makan nye. Then da makan, letak kulit durian tu dalam plastik. Plastik tu bersebelahan dgn tong sampah. Mase tu aku nak buang sampah kat dlm tong tuh. Aku igtkan plastik ape. Then macam mane ntah, tibe2 aku ley tersepak pulak plastik tuh. Aku tak tau dalam tu ade kulit durian. Aduhai. Baik punya tersepak kulit durian. Hahaha

Moral of the story : Sentiase berhati2 & peka dgn keadaan sekeliling

Current Mood : Penuh berhati2


Thanks for reading. Have a nice day :)

16 comments:

billa bilot said...

aku suka incident pak guard tu. comel gle. x malu2 ngorat kau. hahahaha. da lame sgt la tu usha kau. kau pon dandan nk control ayu. kan2? ;)

ekinn:) said...

hahah funny you know

Cma Norizan said...

geli2 hati ak ingat abe klate 2 doe . jadoh apo ? HAHA . gewe 2 suko aku ko ? HAHA . siot jea

Shazana Samaluddin said...

to billa : mane ade control. mmg da ayu la. haha :)

Shazana Samaluddin said...

to ekin : owh yeah? :)

Shazana Samaluddin said...

to Cma : 'minah ni suko aku ko?' hahahahaha

Isk Trying Your Luck said...

yang insiden mamak itu mmg aku stuju... mamak ni kalu kite order yang pelik2 sket , confirm yang sampai nanti mende yang lain dri yg kite order... hahahah

YaYaINDIRA said...

haha...klakar glew insiden ngan abe klate 2...aha...

Att Ashburn said...

musim durian skrg ni..huhu.
ape jadah pak guard nk berkenalan?haha..x rock btul pak guard ni..

VANITYnisha said...

haha.
pak cik guard tu gatat siakk.
anda ditag!
:)

Shazana Samaluddin said...

to isk : yup2. mamak mane paham bahase. hahaha

Shazana Samaluddin said...

to yaya : gapo yg klako nyo?
igt smaye dok? hahahahah ;)

Shazana Samaluddin said...

to att : pak guard mmg camtu. haha

Shazana Samaluddin said...

to nisha : lebih gatal dari ulat bulu. haha :)

britney hilton said...

haha, tragedi yg sma dgn i, tp kna ibu jari, haha.

Matt Hamzah said...

kulit durian en ??
hahaha sedap 2