Monday, April 13, 2009

Ego, ego & ego

Ape itu EGO? Anda pernah tak bersikap ego? Sebab ape ada bersikap ego? Orang kate, lelaki selalu ego. Konon nya nak tunjuk kuat. Mempertahankan maruah lelaki. Perempuan pown ade ego jugak ape. Tapi tak sekuat ego lelaki la kan. Haha. Entah, member aku kate, aku ni agak ego. Ego ke? Haha. Agak ramai la cakap aku ego. Aku pown tak paham. Tapi bile2 pikir balik, ye tak ye jugak ar. Da ramai orang tegur tu, kire betul lar. Haha. Ego aku ni ade dari sudut positif, ade dari sudut negatif. Chewah.

Contoh dari sudut positif, aku kalau da putus hubungan dengan mane2 lelaki, kalau die dok hantar msg lagi ke, mintak maaf lagi ke, aku memang tak kan layan. Lagi2 kalau lelaki tu da buat taik dengan aku. Memang nak kene makan pelempang la. Sukar memaafkan lelaki tersebut kalau die da wat taik dengan aku. Die boleh cari pasal dengan aku, aku pown boleh. Then aku akan terus lupakan lelaki tersebut. Dulu susah jugak nak lupakan, tapi sekarang makin senang. Aku try untuk menjadi ego. Try pikir yang jahat2 tentang die. Pikir ape yang die dah buat kat kite. Sebab ego lah aku jumpa kekuatan nak teruskan hidup aku tanpa lelaki tersebut. Sebab ego jugak lah, aku tak payah layan lelaki yang camtu. Kawanku berkata seperti begini, ' Kalau la aku boleh jadi ego macam kau, senang sket nak lupe ' Yeah! Haha

Sudut negatif pulak, kadang2 ego aku ni boleh buat orang marah. Mengundang kemarahan orang. Haha.. Ye ar, bende kalau die da buat aku marah, memang die kene balik la dua kali gande. Die tak pikir hati kite, buat nak jage hati die rite? Haha. Bukan bersifat kejam. Tapi memang sudah menjadi perangai sebegini sejak kecil. Aku tak kan buat orang tu sakit hati, kalau die tak buat taik dengan aku. Harap maaf lar kepada sesiapa yang penah kena dengan aku. Maybe saya bertindak sebegitu kerana terlalu marah. Well hello, salah kau jugak okayh. Haha. Lagi satu, aku kalau gaduh besar, aku susah nak mengalah. Kerana ade sikap ego. Haha. Sekali lagi boleh mengundang kemarahan orang. Kalau dah mintak maaf kat aku, aku boleh pertimbangkan. Tapi kalau die mau gaduh lagi, aku x de hal. Lebih2 lagi bukan salah aku.

Kesimpulannya, ego ni tak baik sebenarnye. haha. Aku akan cuba untuk tidak menjadi ego. Cuba tidak menjadi ego dari segi sudut negatif aku tu. Haha. Sesiapa yang ego tu, kene jugak berubah. Takut akan menyakitkan hati ramai pihak kan. :)

Current Mood : Meneruskan kehidupan


Thanks for reading. Have a nice day :)

8 comments:

xo;E said...

sume mnusie same dear..
beza nye dye bley cntrol ego o x..
2 je :)

MiraRsln said...

x paham...
hahahahaha.. =P
da paham syg..
jgn mara2

Shazana Samaluddin said...

to xo : tu arh.. haha.. :)
to mira : i x marah ar.. just nk ceritakan sahaje.. x de marah2 ;)

Nadia Samz said...

haha!
ego itu hebat.
i pun ego gak.
semua org ada ego.
sapa x de,itu cacat.
keh3~

naz said...

ego itu penting :)
lagi2 wanita. tapi wanita
selalu hilang ego dgn kata2 lelaki :)

Ruhil Rosley said...

semua orang ada ego.
tapi jangan terlalu ego kerana orang yg ego tu boleh membuatkan org sekeliling kita menyampah dgn kita.
kalau nak ego boleh tapi jgn terlalu sgt.
okie.
:)

Madu Beracun said...

ego tu perlu tapi biarlah bertempat && jgn terlampau :)

Shazana Samaluddin said...

to nadia : haha.. betul.. sape x de mmg cacat.. haha ;)

to naz : ala naz ni, suke bermain dengan kate2.. haha

to ruhil : tahu x pe.. cube ubh ;)

to madu beracun : betul tu betul :)