Thursday, September 17, 2009

Perlukah?

Adakah perlu dimaafkan kesilapan dia yang pernah menghina, mengutuk, buat taik dgn aku, tak hargai aku, tak bersyukur dengan ape yang ade dulu? Memang bulan baik. Tapi aku bukan lah seorang yang pemaaf. Aku pon dah pesan, jangan bagi aku benci dia kan. Bile dah benci, susah untuk aku memaafkan kesalahan dia. Ye, aku memang soft hearted. Tapi aku boleh jadi keras hati kalau benda2 camni dah buat hidup aku macam sial.
Da berape bulan da pon kan. Tapi sakit dalam hati ni sape oleh lupe? Tak kan hilang. Ye, selagi sakit hati aku tak hilang, selagi tu aku tak kan maafkan dia. Biar. Aku nak dia belajar & rase ape yang aku rase supaye lepas ni, dia lebih menghargai orang, jage perasaan orang & bersyukur dengan ape yang ade. Bukan untuk aku, tapi untuk diri dia. Supaye tak banyak orang lagi yang akan benci dia seperti mane aku bencikan dia.
Kalau anda menjadi saya?
Can you really forgive if you can't forget?


Thanks for reading. Have a nice day :)

16 comments:

my[s]ara said...

tepuk dada tanya hati..

Lionel Azry said...

maafkan je la.
selamat hari raya puasa tak penuh :P

SyidaSHEE;) said...

situasi u nie same cam i, i pun memang soft-hearted, tapi bile sum1 dah buat kesalahan yg btol2 menyakitkan hati or lebey sesuai if dikatekan sbg *kejam*, memang makan mase nak maafkan org tue.x salah if u nk maafkan org tu, tapi u mesti risau org tue akn buat kesalahan kali ke-2 en, even u dh maafkan org tue. my advice, try to forgive that person but kene lebey berhati-hati lepas nie, dunia ni penuh gn tipu daye, so kite kene pndai berfikir, n buat mase ni jgn slalu berhubung gn org tue sbb nanti lagi u teringat kesalahan org tu kat u, u kene cari ketenangan gk, k dear?:))

luvlyziha said...

maafkanlah dia ye.. kalau kamu maafkan maknanya kamu redha.. bila kamu redha, hati kamu lebih tenang, percayalah..

nadd said...

emmp, maybe u shud just forgive him...
tp x yah btaw die, bia die teseksa..
hahahahahaha...
okay gile, tbe2 aja org jd jaat..

Shazana Samaluddin said...

to sara : ikot kate hati, mmg tak kan maafkan :D

Shazana Samaluddin said...

to syida : hurm. pendapat yg same mcm i. :D
tapi ntah la. susah owh mau maafkan. hati da keras.

Shazana Samaluddin said...

to lionel : haha. mcm u puase penuh lak :D

Shazana Samaluddin said...

ziha : kalau maafkan, hati i algi tak tenang. he will do the same mistake again.

Shazana Samaluddin said...

to nadd : i think i wont forgive him :D

Lionel Azry said...

i puasa penuh sebab i tak dapat cuti dari tuhan :P

Feeqa Ruslan © said...

I paling tak suka org camtu seriously. Kalau dia mintak maaf, okay I maafkan BUT literally je. Dalam hati I ingat sampai bila bila apa dia buat. Tapi jangan harap lah nak tegur dia mesra ke apa. Buat macam dia tak wujud je. Kita hidup ni takleh baik sangat gak, babe. I dah kena banyak kali. Serik :)

Shazana Samaluddin said...

to lionel : yela tu tak de cuti. haha :D

Shazana Samaluddin said...

to feeqa : yeah bebeh!
i sokong u gila2 :D

encik ariff said...

maaf kn saja.
setel.
hehe.
selamat hari raya.

Shazana Samaluddin said...

to ariff : tak kan dimaafkan :D