Wednesday, August 26, 2009

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Owh saye Shazana Samaluddin ingin mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan pade tahun ini. Chewah. Gelabah gile. Im back bebeh. Haha. Setelah seminggu tak update. Baru dapat update. Oleh kerane permintaan Mr.Jake pembace blog tegar ku, sy update lah. Hahahaha.

So far mase bulan puase ni, okayh la. Takde masalah lagi. Takde pon ponteng puase ke ape kan. Kalau boleh nak puase penuh la kan. Tapi perempuan kan, ade cuti okayh :D Haha. Excited la jugak mase 1st day puase. Lepas sahur tidur balik. Bangun nak dekat tgh hari. Haha. Peh tak sedar kowt. Da la cuace redup+syahdu je. Kurang pahale puase aku. Bukan sengaje bangun lambat. Tak sengaje. Tgk2 jam da kul 1 lebih. Ape boleh buat? Haish. Haha. Puase seminggu ni pon, aku tgh cuti sekolah. Duduk rumah jela. Nak ke mane pon kan. Kang kalau kuar iman aku tak kuat. Kang terbuke puase lak tgh2 hari kan. Haha

Bulan puase ni, macam biase lah kan. Kalau petang2 mesti gi mane murid2? Bazar cikgu. Hahaha. Aku pegilah bazar dekat2 ngn rumah aku. Beli air soya, kuih sket2. Beli byk2 tak abis pulak kan. Tak abis da membazir. Membazir adalah ape murid2? Membazir adalah amalan syaitan cikgu. Haha (tibe2 ade unsur islamic) Gelabah je aku. Haha. Beli sambil mengisi mase lapang nk tunggu berbuke puase.

Balik rumah, siap2 pinggan ape semue. Azan pon berkumandang. Makan jgn gelojoh. Itu amalan syaitan. hahahahaha. Aku minum lah air soya tu. DAMN. Ni yang aku nak marah ni. Jibek betul. Tak rase pape dowh. Aku rase air kosong lagi sedap dowh. Tak kan saving gule kowt wahai peniage? Yela isu sorok2 gule kan da timbul. Haha. Ke nak mengelakkan penyakit diabetes. Bagus jugak tu, tapi beragak lah. Kalau betul2 nak buat tawar, jangan jual mahal2. Ape daa. Haish orang Melayu ni kalau berniage, nk untung lebih je. Takdela semue orang Melayu yg camtu. Tapi sesetengah la. Tertipu para2 pembeli. Menipu adalah ape murid2? Berdosa. Hahahahahahahaha (masuk air kejap) Geram tu geram la jugak kan. Tapi da kehausan, bantai jelah.

Puase2 yg seterusnye pon camtu. Try beli kat bazar2 lain pulak. Beli air kelape. Peh, rase ice cream soda weyh. Beze nye cume tawar sket then ade isi kelape. Satu pembaharuan. Unik jugak la kan. Aku da la kempunan air kelapa, last2 lain rase nye. Bukan aku nak cerewet ke ape. Tapi ntah la, buat la betul2 kan. Asal tak tulis 'ice cream soda berisi kelapa' Baru lah orang tau kan. Haha. Hari smalam beli kuey tiau, isi pape pon takde. Selalu ade kerang, cili ke, taugeh ke, telur ke. Ni kuey tiau semate2. Warh. Then jual nak dekat rm3. Disebabkan tak de pilihan, makan jelah. Nak berbuke kan.

Sebab tu aku malas nak gi bazar. Haha. Sehubungan dgn itu, berniage lah betul2 kayh. Skrg mmg lah boleh dapat untung, tapi satu hari nnt, kite tak tau kan rezeki kite akan datang camne. Aku pon tak boleh cakap banyak. Tapi kite sebagai penggune, kite ade hak. (tibe2 je) Hahahaha. Tulah aku nak story pasal pengalaman puase aku. Haha. Bubye :D

Written by, Shazana Samaluddin.
Mood : Masuk air


Thanks for reading. Have a nice day :)

6 comments:

Lionel Azry said...

adik oi!
dah nak seminggu puasa baru nak wish??

Sweet_Lolita said...

cmat bpose jua.. :D

Shazana Samaluddin said...

to lionel : ala abg ni. hahahahahaa
takde mase nk update lah ;p

Shazana Samaluddin said...

to sweet : slamat berpuase :D

Isk Trying Your Luck said...

apasal macam ade unsur2 islamik skit? hahaha

Shazana Samaluddin said...

to isk : sbb time puase. hahahaha :D