Thursday, July 16, 2009

Siapakah yang harus dipercayai?

Pagi tadi berlaku satu konflik. Konflik antare sahabat.
Konflik ini dah berlaku selame 2 minggu. Da lame actually. Tapi makin teruk sejak 2 minggu ni lah.
So decide nak settle harini. Tak boleh dibiarkan.
Lagipon trial nak dekat. Sampai biler nak bermasam muka.
Slow talk elok2 ape semua, masing2 dah paham. Dah mintak maaf.
Okayh fine lah. Tibe2 wujud satu spekulasi.
Kejadian yang sangat tak disangke2 kan.
Agak hampe lah. Tapi apekan daye.

Aku bertanye lah kepada si A ni.....

Aku : Okayh. Sekarang da settle. Tapi sape yang bagitau kau pasal yg kiteorang tak puas hati semua ngan kau.
Si A : Hurm okayh. Actually aku tnye kat Si B ni. Die yang bagitau semua bende.
Aku : Ape yang die bgtau ?
Si A : Die cakap, kau ngn Billa kutuk2 aku kat surau haritu
Aku : Bile mase weyh kat surau? Tak pernah la.

Haish. Aku pon pelik. Kenape boleh timbul perkare sebegini. Kalau betul kiteorang kutuk pon, takde la kat surau. Agak2 la. Dalam surau kowt. Then aku agak terkilan la Si B ni dah menyampaikan dulu. Da cerita dulu ape yang kiteorang tak puas hati. Atleast kalau Si A tnye kat Si B pon, Si B boleh mengelak. Tak perlu lah bagitau dulu. Problem macam ni biarlah kiteorang yang cakap dulu, n keluar dari mulut kiteorang sendiri dulu. Kalau orang yg lain sampaikan dulu, lain jadi nye. Cerita boleh jadi lain. Aku percaye kt Si B ni. Tapi biler da jadi camni, aku tak tau nk cakap ape. Terase dikhianat pon ade. Sebab Si B pon kadang2 ade jugak bercakap psl Si A ni. Then aku tnye Si B pulak.

Aku : Si A ade tnye kau pape tak?
Si B : Tnye ape?
Aku : Ala. Pasal tu lah. Kau pon tau kan. Aku dgr da jadi lain pulak. Agak hampe lah kau sebegitu.
Si B : Die bgtau ape kat Nana?
Aku : Die cakap, kau yg bgtau psl kiteorang kutuk2 Si A kat surau semua.
Si B : Surau? Sejak bile pulak? Sumpah demi Allah tak cakap. Korang pon tau kan Si B punye cerita tu selalu camne.
Aku : Ntah, aku tak tau lah. Die yg ape ngn kau?
Si B : Die bgtau kite yg Nana tegur2 die dlm minggu ni, sbb semate2 nak gi seminar free tu ngn die. Macam nak amik kesempatan kt die ape semua.

Dah pulak. Lain pulak cerita nye. Mira kate orang sekarang ni, kalau sumpah pon macam dah takde makne. Tak tau lah nak percaye mane satu. Sorang cakap lain, sorang lagi cakap lain. Serius memang susah lah nak percaye. Sejak bile lah aku tibe2 baik ngn Si A semate2 nak gi seminar tuh. Kalau betul tak boleh tumpang, aku boleh gi sendiri lah. Takde masalah untuk aku. Biarlah. Malas aku. Yang penting, kiteorang da luahkan ape yang kiteorang tak puas hati kat Si A. Then cerita2 lain, nk putar belit sane sini, aku da malas dengar. Lagipon tak tau lah mane satu yang betul. Siapakah yang harus dipercayai? Tuhan je yang tau.

Pesanan kepada Si A :
Kite da settle kan. Aku mintak maaf la tapi memang aku terpakse terus terang. Kalau tak lagi berlarutan n kau sendiri yang depressed nnt. Kau kwn aku. Sebab kau kwn aku, aku terus terang. Kalau kau pikir aku nak gune2kan kau, amik kesempatan kat kau, itu memang silap besar. Kiteorang kawan dgn kau mmg ikhlas. Kau nak belanje ape semua, aku tak pernah mintak. Kiteorang tak pernah mintak lansung. Kau yang nak belanje. Tapi macam mane boleh timbul isu kiteorang nak amik kesempatan ke atas kau? Pelik2.

Pesanan kepada Si B :
Tak tau lah camne. Tapi agak terkilan lah anda yang menyampaikan dulu. Takpelah. Bende dah jadi. Lupekan. Kite still kawan. Kite tak gaduh pon. Semua salah paham. Biler nak settle elok2, jgn lah lari camtu okayh. Kami hanye bertanye. Boleh slow talk.

Owh buat mase ni. Susah sket lah nak percaye mane satu. Aku pon da malas nak amik port. Nanti bikin gaduh saje. Lagi masalah. Kite tgk lah, sape yang betul, sape yang durjana nanti. Mals nak gaduh2. Bikin sakit kepale je. Lagipon dah nak trial weyh.

p/s : sayang sahabat2 ku. :)


Thanks for reading. Have a nice day :)

8 comments:

Syahirdarksyde said...

sungguh c0mplicated. pening2. huhu

Afzainizam said...

salam sigah ke blog kami sila tingalkan komen http://firestartingautomobil.blogspot.com/

dian:) said...

teen age mcm kita ni selalu face this kind of prob. saba je laa k? :)

Shazana Samaluddin said...

to syahir : yup2. agak complicated ;)

Shazana Samaluddin said...

to afzainizam : sini bukan tempat mau promote2 bai. nk promote gi tempat lain.

Shazana Samaluddin said...

to dian : tulah. biase ar tuh :)

Lil Babe said...

woa same lah situation dgn i aritu . bt now , i mls nk pk dh serabut weyhh ;) nana , u chill jea :D

Shazana Samaluddin said...

to lil babe : same lah. i pon da mals pikir. natijahnye, lepas ni lebih berhati2 n jgn terlalu percaye :)