Thursday, July 30, 2009

Demam

Cerita nye begini. Hari Selase aku da start macam tak sehat. Tapi boleh gagahkan diri lagi. Semalam pagi, mase kuar ngan Epul, da elok da. Takde sakit ke ape. Lepas tengok wayang semalam, tibe2 aku selseme gile babi. Aku pikir maybe sebab sejuk kowt. Lepas balik tuh, rase tak sedap badan pulak. Aku tidur lah awal. Dalam kul 9 lebih camtu. Fuh, penat owh.

Mase kul 12 lebih, aku terjage. Aku tak boleh tidur. Badan aku panas gile kowt. Dengan pening kpale nye. Memang tak tahan ar. Tak boleh nak tidur lansung. Badan panas, tapi rase macam environment sejuk beku ar. Pakai selimut pon sejuk lagi. Sampai la kul 4 aku terjage. Then aku dah tak tahan, aku kejot mak aku. Mak aku suruh makan panadol dulu. Mak aku cakap tak yah gi sekolah. Aku memang nak gi sekolah sebenarnye, tapi memandangkan aku betul2 tak larat, aku tak gi lah. Kang pape jadi kat sekolah susah pulak. Orang lain berjangkit ke ape. Sian Billa sorang2 kat sekolah. Sorry babe. Aku bukan saje2 tak datang sekolah.

Aku agak risau lah. Dibuatnye kene H1N1 ke ape kan. Bende bukan ley bawak men kan. Aku bangun pagi2 tuh, ingatkan da elok da. Rupenye badan still panas lagi. Biase nye kalau aku da makan ubat, then tidur, aku da elok da. Ni macam ade yang tak kene je. Dalam tengah hari camtu, ayah aku rushing dari outstation, bawak aku gi klinik. Doctor check ape semua. Temperature aku 39.2.

Doctor : Ade sakit tekak ?
Aku : Selase ngan malam semalam la.
Doctor : Selseme ade?
Aku : Ade. Tapi semalam petang. Harini takde.
Doctor : Hurm. I suspect u kene denggi lah. Kalu Sabtu ni u still demam lagi, u kena datang lagi check darah. I risau u kene denggi je sebab sekarang memang musim denggi.

Ye ar, nak tengok kene denggi ke tak kene tunggu dalam 3 hari camtu. Aku agak tekejot lah. Suspect denggi pulak tibe2 kan. What the hell. Aku ingatkan demam selseme biase ke ape. Aku pon risau gak, sebab aku tak pernah demam sampai camni. Adoi ai. Aku terpikir lah, jgn la pulak kene denggi. Mati aku. Trial semua da nak dekat. Kang kalau kene denggi, mesti seminggu lebih tak datang sekolah. Doctor tu da bagi mc untuk hari ni ngan esok. Esok aku tak sekolah lah. Ingat nak gi sekolah esok. Tapi baik aku rest kat rumah. Still belum larat. Hurm, kene tunggu lah sampai hari Sabtu ni. Kalau still demam, kene check darah. Ade denggi, bye2 gi hospital. Haha.

Harap2 takde pape lah. Insyaallah kalau aku okayh, Isnin ni aku gi sekolah lah. Gagahkan diri. Haha. Sorry kepada Billa, Cma, Aai, Bedah & rakan2 kat sekolah sebab tak dapat datang. Aku bukan sengaje tak datang. Thanx kepada family n kawan2 kuh yang byk memberi nasihat dan tips untuk sembuh dari demam. Caring jugak korang kat aku kan. Haha. Thanx. :)


Thanks for reading. Have a nice day :)

20 comments:

dian:) said...

demam2 pon, pout tetap ada! ahaha

take care shazana:)

Matt Hamzah said...

antara cara cara elok demam
1 je berkesan
ape lg

headbanging sambil dgr Suicide Silence

trust me
it works ( for me )

shima said...

oppss.i jugak kena suspek denggi.tp nape doc x amek drh & air kencing teros?

nadd said...

denggi?
emmp, if denggi, blood platelet akn lower than normal..
but insyaAllah, okay kott..
die drop jap then die akn naek..
:)

Sweet_Lolita said...

dmam?ciannye die..mkn ubat k..:D

Lionel Azry said...

H1N1 la ni..

ANGGA CHEN said...

blognya keren...salam kenal aja ya...thanks

Shazana Samaluddin said...

to dian : haha. wajib okayh :)

Shazana Samaluddin said...

to matt : lagi demam adela weyh. haha

Shazana Samaluddin said...

to shima : doctor tu cakap, kalau nk tgk kene denggi ke tak, die punye tempoh dalam 3 hari. kalau still demam sampai hari ketiga, maybe kene denggi la kowt

Shazana Samaluddin said...

to nadd : insyaallah la okayh :)

Shazana Samaluddin said...

to sweet lolita : i will :)

Shazana Samaluddin said...

to lionel : mulut tu takde insurans ?

Shazana Samaluddin said...

to angga : keren2. haha

Rafeeqa © said...

nana nana
minom la 100plus bebanyak.
it works fr flu :)
get well soon ekh.

Shazana Samaluddin said...

rafeeqa : mak i pon suro minum 100 plus.
tapi i tak minum pon.
tak suke. haha

myra.gila.music said...

nana.
demam eh.
patot la mira pon nk dmm jgk
hahaha.
cpt sembuh ye!
abg manis rindu.
hahhaha.

eyqa myqa said...

u! denggi tak best u. sangat tak best. i dah kena, bagi i. baek mati jeee! haha. tapi bile mati tak sempat taubat pulak. chehhh

Shazana Samaluddin said...

to eyqa : haha. tp best sbb tak yah skola. haha.

Shazana Samaluddin said...

to mira : ala mira ni. nana rindu tau ngn mira. haha. isnin ni kalau aku tak dtg, jgn lupe teman billa okayh. :) eh, jgn lupe kirim salam kt abg manis. nana rindukan die. haha. wlupon die ckp kalau aku tak dtg aman hidup die, tapi aku tau disudut hati die, die rindukan aku.HAHAHAHAHA.:D