Thursday, April 30, 2009

Perihal Budak Sekolah

Haish. Sekarang makin busy. Makin banyak kerja. Makin banyak kena buat. Makin bertimbun2 homework. Bila naik Form 5 ni, macam2 kena buat. Mase Form 4 takde pulak busy camni. Agaknye nak exam kan, cikgu saje pressure gila2. Tapi takpe la, aku try la enjoy sisa2 hidup aku kat sekolah. Lagipown da final year kan. Next year da takde camni da. Bila da final year ni, macam2 nak buat. Nak buat sesuatu, yang kita tak pernah buat. Nak cuba macam2. Buli budak, sekali sekale buat jahat kat sekolah, nak gi lawatan sane sini. Bila da abis sekolah, tak dapat da nak enjoy macam budak sekolah. Confirm rindu punye nanti.
Saje lukis :)
Takde kaitan dengan tajuk blog hari ini. Tapi creative kan aku? Haha :)
Cat Dinding ( Mural )
Hari aku kena stay kat sekolah. Sebagai vice president KAPA, kenalah datang. Nanti kena pecat. Haha. So, kiteorang kena buat mural. Setiap kelab, permainan & unit beruniform ade satu dinding untuk buat mural. Ade pertandingan. Kiteorang wat tema abstrak. Dinding kiteorang da separuh di cat. Ade budak2 cat hari Sabtu hari tu. Mase aku tgk dinding tuh, aduhai. Buruk kowt. Colour macam orang tua. Dorang tak pandai combine colour2 yang lawa. Serius buruk. Tapi sebab cikgu da suruh habiskan, aku wat muka tebal la cat dinding tuh. Buruk pown buruk la. Janji kerja abis. Sebab hari ni, last day untuk mural ni.

Yang aku bengang tuh, cikgu bukan nak turun padang sekali. Tolong la bagi cadangan nak letak colour ape semua. Ni dia boleh main blah je gi tempat lain. Tinggal kan kiteorang. Kang bile kiteorang wat buruk, bising pulak. Cakap kiteorang ni tak pandai colour la, tak boleh wat kerja lah. Hari tu punya plan, memang lawa ar corak nye. Colour pown ceria je. Tibe2 harini aku tgk, aduhai. Nak pengsan menatap. Haha. Mase tengah2 cat tuh, ade sorang budak Form3 ni. Die cat dgn aku. Tak padan dgn kecik, mulut kecoh bebenor. Orang kate die adik aku, sbb gelak same. Haha. Then die mengamuk2, membebel2 marah cikgu mase cikgu takde

Si kecik : Akak, kate haritu nak buat corak abstrak la, ape la. Ni jadi corak organik da ni.
Aku : Tak tau la dik oi. Aku pown tgh bengang gak. Cikgu main blah camtu. Then men lepas tanggungjawab pulak.
Si kecik : Kate hari tu nak buat warne purple la, pink la, Macam bodoh je. Cikgu pown satu, membebel2 nak suruh kita wat itu, wat ini. Kang bile buruk, marah. Tgk dinding ni, macam orang tua. Eeei, bengang nye aku. Tak suka taw. Cikgu lain semua turun padang, ni cikgu kite, pergi tempat lain. Dinding buruk, macam mane nak menang.
Aku : Yela dik oi. ( Aku mampu tersenyum ) HAHA

Aku dengar jela ape yang die cakap. Kadang2 betul jugak. Si kecik tu kalau mengecat, tak kena tangan aku, mmg tak sah. Abis tangan aku jadi warna kuning. Bengong. Mase aku tgh busy cat dinding tuh, kawan kepada si kecik ni dok complain2 pasal dinding tu. Bende kau da la tak cat pape, dok tgk je. Kiteorang dok berpanas, kene tempias tangki air yang bocor macam hujan lebat tuh, tak pikir pulak. Aku dok mendengar, panas hati je. Tapi pikir die adik kawan aku, aku diam jela. Cakap pown kena bertapis la. Kalau kakak die takde, mmg kau da kene da. HAHA

Budak itu : Akak, knape colour camni? Knape buruk gila? Camne nak menang kalau dinding camni.
Aku : Mane la aku tau. ( Aku sabar lagi )
Budak itu : Kak, kite cat balik la dinding ni warna putih. Pastu kita buat corak baru.Buruk sangat la dinding ni
Aku : Cikgu da suruh buat colour ni, ikot jelar. Bende colour kalau cukup takpe jugak. Pikirla sket. Bende hari ni last. Kau sempat ke nak buat balik. Kau nak buat, buat la sorang!
Budak itu : Takpela. Kite cat balik warne putih. Sempat punye.
Aku : Banyak la kau. Adik, akak kalau sabar, ade batasnye. Kau cakap senang. Buat nye tak. Kau sini! Kau amik berus ni, kau colour skali. Jangan byk cakap. Cakap senang, kerja tak buat. Complain je. Nah amik berus ni!
Budak itu : Macam mane nak cat. Kang situ panjat jatuh pulak.
Aku : Tak payah cari alasan. Cikgu Bio aku kate, insan malas cari alasan, insan rajin cari jalan. Aku boleh je panjat.
Budak itu : (Terus terdiam sebentar)

Aku bukan apela, semua tak puas hati dgn dinding tuh. Tapi buat la kerja. Dgr cakap vice president. Chewah. haha. Ye ar, cikgu tak de, aku yang kena jage. Leader da la tak datang. Hampeh. Pastu kan, mase tgh2 cat tuh, aku tergelincir jatuh. Aku da agak da akan jatuh punya. Haha. Jatuh lagi. Haritu baru jatuh. Nasib baik kali ni tak luka. Bengkak sket je. Aku jatuh macam superman owh. Yela, tempat tu curam. Aku berdiri. Then ape lagi, jatuh macam superman. Tapi ke belakang. Haha.

Aku sampai umah kul 5.30. Lame gile aku stay kat sekolah hari ni. Balik je, aku terus cuci tangan aku. Yang terkena cat tuh. Kotor gila tangan aku. Tapi takpe la, hari ni dapat pengalaman. Cat dinding, jatuh2. Haha


Kerja Yang Bertimbun

Fuh, banyak gila ar cikgu bagi. Terutama cikgu bio. Die lansung tak pikir. Suruh buat kerja yang merepek2, macam folio, then hantar esok. Peh, dapat markah takpe gak, ni die suro wt cantik2, kemas2 macam folio lah. Bodoh gila. Then die nak dalam mase yang singkat. Die nak esok! Mampus ar, aku tak datang esok. Buang tebiat gila orang tua tuh! Senarai kerja yang belum diselesaikan :

1. Folio Biology
2. Practical Biology
3. Nota Biology bab 2 & 3
4. Folio Add Math
5. Kerja latihan dalam kertas Add Math yg cikgu bagi
6. Folio Sivik
7. Homework Math & Add Math yang tertangguh
8. Exercise Chemistry
9. Practical Chemistry
10. Nota Physics

Kalau nak senaraikan memang sampai esok tak abis. Haha. Penat gila ar nak abiskan satu2. Paling menderita wat nota Bio la. Da la panjang2, kena lukis lagi. Gila betul!

Melukis menjadi hobi :)

Camne nak siap keje? Haha

Current Mood : Confuse


Thanks for reading. Have a nice day :)

12 comments:

eyqa myqa hameed said...

pergh ! banyaki sial keje u . gyle arr. teringat zaman2 sekolah dulu. cikge math i bagi keja tak beragak. macam kitaorg robot. haha. anyway, u have bakat melukis kan. chantek !

Shazana Samaluddin said...

to eyqa : mmg ! cikgu selalu buat kite macam robot. Haish!

si ketot : said...

Huish byk gilak , sumpah i tanak dh skulah . Menakutkan . Nwy , u mst cergas tuk cemerlang , haha :D Ayat cm bagus aje !

Ruhil Rosley said...

amboi.
teringat masa sekolah dulu.
kerja tak pernha siap.
last2, tiru kawan punye sahaja,
:)

Nadia Samz said...

haha!
ketot sama ar kita,
sumpah xnk dah skolah.
gila bapak banyak keja skola.
wawaaaa..

wow,cikgu bio u mmg berdedikasi.
ngeh3~

;)
kalo i,dah lama i belasah budak tu.
hahah!

naz said...

u memang ada seni la nana :)

nadd said...

sumpa byk gile keje u..
haha..
actually, zaman i tawn lepas pun lebihh kuang..
wat list panjang2, then cross out mane yg mmg xmo buat.. suke2 aty je..
of course kene reject, karangan n essay la..
hehe...

Shazana Samaluddin said...

to ketot : haha. skolah best ape :)

Shazana Samaluddin said...

to ruhil : same ar cam i :)

Shazana Samaluddin said...

to nadia : ala u ni. ikot org je tau. ikot i x nak. haha

Shazana Samaluddin said...

to naz : warh. 1st time naz puji aku! hahahaha :)

Shazana Samaluddin said...

to nadd : tu lah. da pening da nk wat keje ;p