Saturday, May 16, 2009

Trip To Sungai Lalang

Hari ni ade trip gi Sungai Lalang kat Semenyih. Perkampungan Orang Asli. Hari ni kiteorang datang sane bukan untuk suka2, tapi ade kerja. Ajar orang asli kat sane. Budak2 kecik. Gerak dalam kul 8 camtu lah. Agak excited lah nak tngok rupa orang asli tu camne. Haha. Lame ar gak naik bus. Dalam sejam camtu dari sekolah kiteorang. Mase da sampai kat Semenyih tu, aku ingat da sampai da. Rupanye lagi dalam kat dalam hutan. Tak lame lepas tuh. Kiteorang pon sampai. Turun2 bus je da ade taklimat dari Pn Cecilia. Macam2 ar die cakap. Jangan bising la, jangan gelak2 sebab nanti orang asli tu kecik hati. Yela, orang asli tu ingat kite gelakkan die. Nak masuk kat kampung tuh kena jalan kaki sket lah. Bus tak boleh nak masuk. Perhatian. Entry hari ni banyak gambar. Tak suka gi blah.

Taklimat :)
Manusia hari ini
Kami menghayati keindahan di belakang :)
Dalam 5 minit jalan kaki, sampai la kat satu dewan kecik ni. Dewan tu actually tempat budak2 kecik ni belajar waktu cuti sekolah. Ade 25 orang budak yang nak belajar. So, kiteorang bahagikan lah kumpulan. Satu kumpulan amik 2 orang budak kecik orang asli tuh. So, group kami, kiteorang pilih Nazarah 9 tahun, Zalika 11 tahun dengan adik kecik die Syairah. Adik die rambut peranng kot. Haha. Aku ingat budak ni nakal la. Aku kurang suka sket budak nakal2 gila. Pening kepala nak jage. Rupenye tak. Serius baik. Tak nakal. Senang jage. Pemalu lagi tuh. Kiteorang tanyer la name semua. Kenal2.

Then, kiteorang start ajar dorang. Dorang duduk ramai2. Ajar ABC, spelling semua. Seronok tengok budak2 ni. Not bad ar. Dorang ni kire pandai jugak tau. Tanye ape, suruh eje ape pon, dorang tau. Orang asli sekarang da maju kot. Semua seronok ar dengan ape yang kiteorang ajar. Nasib baik tak boring. Haha. Then, kiteorang ajar dorang nyanyi & menari lagu Banana tuh. Aku tak tau sangat. Aku ikut je step adik Mira. Da dapat step tuh, ajar dorang. Uih, semua meloncat tuh. Budak2 kan. Kite semua mase kecik2 pon camtu kan? Haha. Mase aku kuar kan fon aku ngan camera, ade sorang budak ni nak mencapai. Die nak tengok. Haha. Aku tak bagi. Hahahaha

Budak yang kami jaga. Dari kiri, Nazarah, Zalika & Syairah
Sesi kenal :)
Mengajar mereka
Aku yang tulis lirik tuh! Haha
Ajar step lagu Banana
Rebut kerusi. Ganas dowh dorang. haha
Aku lukis kaki. Haha. Sy suka melukis :)
Ajar punye ajar. Da sampai kul 12. Kene balik kowt. Then, kena sumbang lah sket. Kiteorang bawak mainan ar. Patung2 semua nak bagi budak2 tuh. Fuh, berebut2 kowt. Suka gila dorang dapat mainan, baju semua. Makanan sket2 pon ade. Tapi dorang macam da tak malu sangat lah. Maybe sebab orang ramai selalu datang situ bagi dorang macam2. Dorang pon da biase lah dengan orang luar. Sedih pulak tengok dorang. Haha. Bayangkan kite hidup macam dorang. Ley mati aku dok dalam hutan. Hahaha. Da bagi2 hadiah semua sempat ar snap gmbar dengan budak2 kecik tuh.

Kiteorang pon berposing lah luar dewan tuh. Haha. Then kena balik. Warh. Rase macam kejap sangat lah. Patutnye duduk kat situ satu hari. Tengok ape aktiviti dorang. Baru best owh. Haha. Serius berst lah. Korang try lah datang sane. Timba pengalaman. Dalam perjalanan nak gi balik ke bus tuh, fuh. Bergambar sakan macam orang gila cacat. Haha. Teacher2 pon sporting gila kowt hari ni. Yela, hari guru kan. :)
Bagi hadiah :)
Owh happy :)
Kami sebahagian daripada mereka. Haha

Family orang asli
Cintakan kehijauan :)
With Mira sengal
With Billa
Us. :)
Sweet bukan? Haha :)
Cacatness ;)
Selamat hari guru! Haha ;)
Fuh. Memang penat lah. Mane tak penat, kene ajar dalam keadaan yang panas. Mane ade kipas weyh. Haha. Tangan aku gatal2 pulak. Terkena ulat bulu kowt. Haha. Nak balik kena la bawak ' souvenir ' Da masuk dalam bus baru lega sket. Sampai tertido kejap. Penat owh. Ingat nak dengar2 lagu. Tapi ngantok gila pulak. Sampai je sekolah, kiteorang melantak dulu lah. Then mengadekan lagi sesi photoshoot di sekolah kami yang tercinta. Haha. Tengah2 panas pon boleh ade photoshoot. Macam orang gila. Mira ar yang gila. Haha. Aku layan je. Hahahaha :)
Katakan apa saja yang anda mahu
Melantak dulu :)
Hari yang sangat panas
Sekolah owh sekolah
Cheers! :)
Apabila gila :)
Cintakan sekolah yang tak seberapa. haha
Seni merosakkan paru2.
So, hari ni memang best lah. Dapat menghilangkan tekanan di kepala. Dapat pengalaman baru semua. Bila da Form5 ni, macam2 nak buat. Haha. Tapi okayh la. Tau la jugak hidup2 orang asli kat dalam hutan camne kan. Hutan aman gila kowt. Peace & quiet. Try la datang. Tapi sape yang da biase dengan hidup2 kat bandar, tak yah la datang. Nanti tak boleh hidup pulak. Haha
Current Mood : Hilang akal


Thanks for reading. Have a nice day :)

17 comments:

lofiel said...

wah.. ank org asli zaman skrg dh comel la.. huhu..

lau tension, xbaik rosak kn paru2 nnti dpt sakit. baik g rosakkn skolah.. dpt name. haha..

pijot said...

ciannyee pnt..
hehe..

fhm ke org asli ckp pe?

MiraRsln said...

best nyeee.... =D
da tau merosakkan paru2..
x bimbangkan diri ke.. hmmm...

Aweyn said...

waa bestnya dpt ajar anak2 org asli :D

eyqa myqa said...

banyak nye gambo cik akak oii !
haha. anak org asli sekarang pon pandai pandai kot !

myra.gila.music said...

gila gambar!
nggeeee..
kita mmg hebat!

Matt said...

mmg best la haha
nampak sgt bole jadi cikgu :)

Shazana Samaluddin said...

to lofiel : tak mati pon dear. hehe :)

Shazana Samaluddin said...

to pijot : tu arh. agak penat la ;)

Shazana Samaluddin said...

to mira : haha. x kowt. ;)

Shazana Samaluddin said...

to aweyn : tu arh. agak best la. cube la ;)

Shazana Samaluddin said...

to eyqa : artis kan. kene ar byk gmba. haha

Shazana Samaluddin said...

to mira gila : haha. kite kan artist. hebat lah. haha

Shazana Samaluddin said...

to matt : ade la jugak bakat sket2

Nadia Samz said...

nana comey pakai tudong!
XD
haha

anna-RR said...

comel u pki tudung.
best ehh gi pkmpngan org asli.?
:) :)

cyra said...

weh nana, aku rasa kau patut tinggal je kat sana.
nmpak gilaa serasi dengan dorang tuh. haha
btw, sejak bila merokok we? tabiat yang sangat bagus ;DD